Luik is leuk... En je kunt er meer dan lekker eten. Stap in de trein of auto, je bent zo in Luik, voor een verrassende en vooral smakelijke city trip. ik stapte op een vrijdagochtend in de trein vanaf Castricum, via Maastricht (yep, even verse koffie met een stuk vlaai gesmuld), naar Luik. Je stapt daar - als alles meezit na drie uur - uit de trein voor een verrassend fijne ervaring. Eerst bewonder ik het moderne uiterlijk van het station van Luik en dan wandel ik via winkelstraten en pleinen vol terrasjes naar het hotel om mijn koffer te dumpen. Op voor een weekend langs enkele hoogtepunten:
De eerste blikvanger is het futuristisch ogende station Liège-Guillemins, waar je een rondleiding kunt doen of in het stationsrestaurant meteen het streekgerecht ‘Luikse balletjes’ kunt proeven.

Oer-etenWij gaan een reis door de tijd maken, op ons bord. Dat kan in het Archéorestaurant van het Préhistomuseum, net even buiten de stad. Dit is het grootste museum over de prehistorie in Europa, met tentoonstellingen en bijzondere wandelpaden (inclusief blotevoetenpad), plus het bijzondere restaurant. Alle gerechten op de menukaart van het Archéorestaurant, komen uit oude kookboeken. Ze werden geanalyseerd door historicus en chef-kok Pierre Leclercq. In de verrassende schotels worden vergeten ingrediënten, zoals Romeinse silphium en garum, Middeleeuwse galanga en melegueta peper, gebruikt.
Belgische wijnNa de lunch bezoeken we Domaine Septem Triones – Galler. De naam Galler komt wellicht bekent voor, van de chocolade. En dat klopt! Jean Galler heeft naam gemaakt met zijn uitzonderlijk lekkere chocolade, maar droomde altijd al van een wijngaard en eigen wijnproductie.
In 2011 bracht hij samen met zijn dochter Justine de eerste wijnoogst uit onder de naam Septem Triones. Met 1550 zonuren op de wijngaard in België produceert hij de biologische wijnen die zeker het proeven waard zijn.
Voor een zoet aperitief strijken we- hartje centrum - neer La Maison du Peket voor een kleurrijke, Luikse jenever. Van alle fruitsoorten wordt hier een peket gemaakt.