Gaaf voor Mama

faceboekicoon

Volg ons op Facebook!

twittericoon

Volg ons op Twitter!

instagram logo-blog-thumb

Volg ons op Instagram!

 

Wat zoek je?

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/c/e/e/gaafvoormama.nl/httpd.www/templates/gaafvoormama_3_1200/functions.php on line 182

Welkom bij Gaaf voor Mama

Plantaardig Parijs

Ik ontving een interessant bericht over ExploreFrance en plantaardig Parijs, van Atout France (het Frans bureau voor toerisme). Met heerlijk veel goede tips.

Parijs gaat voor groen!

Een reis naar Parijs is altijd een goed idee, zeker als je op zoek bent naar een duurzame vakantie. Het is niet voor niets dat de Franse hoofdstad op de 21e plek staat van de Global Destination Sustainability Index, die laat zien hoe hoog bestemmingen scoren op het gebied van duurzaamheid.

Wild & The Moon ©alicepages

Gastronomisch genieten van groene gerechten

In de plantaardige en glutenvrije gerechten van het restaurant Riz Riz (3e arr.) staat rijst centraal, zoals de naam al verraadt. In de keuken wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale producten en op de wijnkaart kun je uitsluitend kiezen uit biologische wijnen. Interessant weetje: het restaurant is sociaal geëngageerd; een derde van de medewerkers zijn namelijk vluchtelingen die intern worden opgeleid.

Het veganistische restaurant 42 Degrés (9e arr.) is bistronomisch met een rauw randje: al hun ingrediënten worden namelijk niet meer dan 42 graden verhit. Op deze manier blijven de smaak en voedingswaarden zoveel mogelijk behouden. Een uniek concept in Frankrijk!

De restaurants van Wild & The Moon vind je op maar liefst acht plekken in de stad. Hier kun je terecht voor een veganistische, glutenvrije en biologische maaltijd. Wat je eet, moet immers van hoge kwaliteit zijn voor een goede gezondheid, maar het moet ook zeker rekening houden met de planeet. Plastic is dus uit den boze en lokaal is het devies.

Plantaardige patisserie

Trek in een zoete afsluiter? Ook dan zul je als herbivoor niet teleurgesteld worden in Parijs. In Land & Monkeys krijg je misschien zelfs met keuzestress te maken! Alles is namelijk veganistisch: van de verleidelijke gebakjes tot de viennoiseries en de broodjes. Het is verrukkelijk en hoe kan het ook anders? Slechts plantaardige ingrediënten, biologische bloem, lokale seizoensgroenten en -fruit, en geen gebruik van palmolie. De kleine boulangerieketen wil een positieve impact maken en dat lukt zeker, zowel op de planeet als op de maag.

Ook Cloud Cakes (2e arr.) is een fijne plek om neer te ploffen voor ontbijt, lunch of gewoon een goede kop koffie met iets lekkers erbij. Wordt het een brownie, een cupcake of een taartje? Het wordt sowieso smullen.

Nog een goed adresje is VG Pâtisserie (11e arr.) die in 2016 zijn deuren opende en daarmee de eerste veganistische banketbakkerij van Parijs was. De klassiekers uit de Franse patisserie, zoals macarons, madeleines en millefeuilles, krijgen hier een plantaardige twist. Om afval tegen te gaan, worden de klanten met kortingen aangespoord om hun eigen herbruikbare bakjes en thermosflessen mee te nemen.

La REcyclerie ©Adrien Roux

Plantaardig Parijs en andere groene doeners

De roep om producten die tegelijk ecologisch verantwoord en kwalitatief zijn, wordt steeds groter. Hierop hebben verschillende boetiekjes in Parijs het antwoord. Denk aan de kledingwinkel 1083 (3e arr.), verwijzend naar het aantal kilometers tussen de meest uiteen liggende plaatsen van Frankrijk, Menton en Porspoder. Verder dan de landsgrenzen gaat de winkel namelijk niet: het hele proces van stof tot kledingstuk vindt plaats in Frankrijk. En ken je dat, van die eenzame sokken in je kledingkast omdat de wederhelft kapot of kwijt is? Chaussettes Orphelines (18e arr.) heeft daar een oplossing voor gevonden: een tweede leven geven, al dan niet als een nieuw voorwerp. Bij Le Sourire Multicolore (9e arr.) letten ze extra op de ethische kant van mode: kleding moet in goede werkomstandigheden en met duurzame materialen worden gemaakt; een filosofie die Coco Friendly (3e arr.) ook aanhangt.

Duurzaam verblijf

Om je impact op het milieu te verkleinen als toerist, kun je ervoor kiezen om in een ecologisch verantwoorde accommodatie te verblijven. Het hotel HOY (‘vandaag’ in het Spaans) richt zijn aandacht op het heden voor een betere toekomst. Jouw welzijn staat centraal. Ze hebben hun eigen yogastudio en een plantaardig restaurant dat geïnspireerd is op de Latijns-Amerikaanse keuken. Alle ingrediënten zijn er voor een fijne retreat.

Dat duurzaamheid en luxe prima hand in hand kunnen gaan, laat Eden Lodge Paris duidelijk zien. Met goede isolatie, LED-verlichting, hernieuwbare energie, waterbesparende maatregelen en een mooie tuin kun je wel spreken van een groene accommodatie. De stijlvolle inrichting en het optimaal comfort dat de ecolodge biedt, maken de ervaring af.