Ahhh tja, ik snap best dat de overgang geen sexy onderwerp is, maar lees toch even verder als je de 45 jaar bent gepasseerd. Rond die leeftijd dacht ik serieus altijd als een oudere vrouw zat te wapperen met haar hand (een boek of waaier): johhhh stel je niet zo aan. Dát dacht ik. Want, hoe warm kan zo’n opvlieger nou zijn??!! Inmiddels ben ik 52 jaar en weet ik het antwoord op die vraag. Namelijk: heet. En het overvalt je. Meestal ook op een moment dat je het niet verwacht en zeker niet kunt gebruiken.
Ouder worden
Ik ben trouwens wel heel blij dat er tegenwoordig meer open over de overgang wordt gepraat. Want ik moet er niet aan denken dat ik leefde in de tijd dat mijn moeder in de overgang of menopauze zat. Toen sprak ‘men’ niet vaak over alle ongemakken. Per vrouw wisselen die ongemakken in de overgang, maar ik kan je vertellen dat die hormoonschommeling echt irritant is. Maar het hoort bij ouder worden.
Daphne Deckers beschrijft in haar boek De kracht van Ouder worden ook wat de overgang met haar deed. Dat was niet niets, want ze stopte er zelfs door als presentator bij RTL Boulevard. Daphne Decker geeft aan GaafvoorMama belangrijke tips voor vrouwen in de overgang: Over ouder worden
Wereld Menopauze Dag
Weet je dat… er zelfs een Wereld Menopauze Dag. Op 18 oktober. Op deze dag – die sinds 2011 bestaat – wordt er internationaal aandacht besteed aan de overgang en de impact die dit heeft op alle vrouwen die er mee te maken krijgen. Het doel is om bewustzijn te creëren zodat het stigma, en vooral ook het taboe dat er nog steeds op rust, doorbroken kan worden. De focus ligt op het bieden van steun voor het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van vrouwen in de overgang. Dat dit belangrijk is, blijkt wel uit de cijfers: in Nederland ervaren nu ruim 1,5 miljoen (!) vrouwen overgangsklachten en 80% heeft er zelfs dagelijks last van.
Gelukkig is er ook in ons land steeds meer aandacht voor de menopauze. Het taboe is langzaamaan aan het verdwijnen, vrouwen durven het meer en meer aan te kaarten bij hun huisarts of werkgever en er wordt ook steeds meer onderzoek gedaan naar deze fase die het vrouwelijk lichaam doormaakt. Een goed voorbeeld hiervan is het recent gestarte 'MenoPause Consortium' van het Amsterdam UMC waar artsen, onderzoekers, leefstijldeskundigen en vrouwen in de overgang samenwerken met als doel vrouwen fysiek en mentaal gezonder door de overgang te krijgen. Het onderzoek zal de komende acht jaar plaatsvinden rond drie thema's: 'Slaap en Mentale Gezondheid', 'Lichamelijke Gezondheid' en 'Werk'.
De overgang: dit is wat er gebeurt
Maar wat is de overgang of menopauze nu precies? Met beide woorden wordt dikwijls hetzelfde bedoeld maar er is wel degelijk een verschil. Zo staat de menopauze binnen het medische jargon voor de allerlaatste menstruatie. De periode voor deze menstruatie wordt de perimenopauze genoemd, de periode erna wordt de overgang – ook wel het climacterium – genoemd. Concreet is de menopauze het einde van de vruchtbare periode van een vrouw. Daarna, gedurende de overgang, stoppen de eierstokken geleidelijk met het produceren van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Al in de perimenopauze kunnen de hormonen een nieuw evenwicht zoeken maar dit vindt vooral tijdens de overgang plaats en kan dan ook enkele jaren duren. Hoe lang de overgang duurt, is voor iedere vrouw verschillend. Welke klachten een vrouw tijdens de overgang ondervindt, loopt ook van vrouw tot vrouw uiteen. Zo heeft de een er weinig last van, terwijl de ander meerdere keren per dag een opvlieger heeft, stemmingswisselingen en angstaanvallen ervaart. En het blijft bij veel vrouwen niet bij opvliegers, er zijn nog veel meer klachten die hun leven flink kunnen ontregelen. Denk bijvoorbeeld aan nachtzweten en slaapproblemen, wisselende stemmingen, prikkelbaarheid en het hebben van een kort lontje, en geen zin meer hebben in seks. Dat dit je leven behoorlijk op zijn kop kan zetten, mag duidelijk zijn. Vooral ook omdat deze klachten jaren kunnen aanhouden. Toen ik dat las en zelf behoorlijk stemmingswisselingen had, meer kilo’s met mij mee ging dragen en last had van nachtzweten, ben ik op zoek gegaan naar een oplossing. Bij Etos zijn er diverse merken met tabletjes om overgangsproblemen te verminderen en zo begon ik met Overgang Balans.
Tijd om de regie terug te pakken
Het merk Vitakruid legt uit: “Er zijn verschillende opties wanneer je iets wilt doen aan een of meerdere overgangsklachten om deze periode zo goed en gezond mogelijk door te komen. Op medisch gebied is er bijvoorbeeld de hormoonvervangende therapie (HVT). In overleg met je huisarts, gynaecoloog of overgangsverpleegkundige kun je er voor kiezen om de afname van de hormonen oestrogeen en progesteron aan te vullen. Je krijgt dan een recept voorgeschreven voor een hormoonpil, -pleister, -spray of -gelcrème. Hoewel HVT een aantal overgangsproblemen kan verlichten of sterk doen afnemen, zijn er ook andere, natuurlijkere, manieren om de frequentie en intensiteit te verminderen.
Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat regelmatige lichaamsbeweging opvliegers kan verminderen, de stemming en slaap kan verbeteren, het gewicht helpt beheersen en vermoeidheid kan verminderen. Ook het aanpakken van factoren die de problemen kunnen verergeren zoals stress, overgewicht, alcoholgebruik, een ongezond dieet en roken, heeft een positief effect. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het doen van ontspanningsoefeningen, meer plantaardig te eten, lichaamsbeweging en het werken met een hormoontherapeut. “
Vitakruid ontwikkelt speciaal voor de overgang het supplement Feminosan® met rode klaverextract, hopextract en engelwortel
De natuur biedt een uitgebreid assortiment aan kruiden en planten waaruit we op de juiste momenten ondersteuning kunnen putten. Dit geldt ook zeker voor de overgang. Om de overgang dragelijker te maken, heeft Vitakruid bijvoorbeeld Feminosan® ontwikkeld. Door het samenvoegen van kwalitatief hoogwaardige extracten ondersteunt deze formule het overgangsproces. In Feminosan® tref je de volgende ingrediënten: Rode klaverextract, Engelwortel, Hopextract, L-Taurine (aminosulfonzuur), OPC (druivenpitextract 95%) en Magnesium (citraat).
Zelf slik ik nu twee maanden deze Feminosan® en mijn lichaam houdt zich prettig rustig. Natuurlijk probeer ik er weinig alcohol bij te consumeren (want mèn daar kraag ik opvliegers van) en eet ik zo gezond mogelijk.