Ik verf mijn haar al járen… rood is mijn kleur, maar van mijzelf ben ik al behoorlijk grijs (okay, ik beken). Natuurlijk weet ik dat verf in mijn haar zorgt voor droger en wat beschadigt haar. Dus goede verzorging is belangrijk. Wassen met de juiste shampoo en daarna conditioner, het zijn logische stappen in mijn haar-was-routine. Maar die onderste punten van mijn haar kunnen altijd wat extra aandacht gebruiken. Ik krul die haarpunten namelijk graag op om mijn vinger en als ik aan het werk ben pak ik ook graag een lok haar, draai het rond en steek dan (geheel ongemerkt!) zo’n pluk haar in mijn mond als ik moet nadenken. Inderdaad, het is een gekke tik en ook nog eens niet goed voor de punten van mijn haar. Na de lancering van de Hair oil Dry & Damaged Hair bij het Nederlandse merk Loveli ben ik deze haarolie gaan gebruiken in de haarpunten. Zowel om mijn haar gezond te houden, maar óók omdat ik het zo lekker vind ruiken. En ja, bovendien het is simpel en snel op droog of nat haar aan te brengen… met een zijdezacht resultaat.
Van dof naar glans
Linda Bot, founder van Loveli, vertelt meer over het product: "Je haarpunten zijn het oudste deel van je haar. Die al het meeste hebben meegemaakt aan styling, zon, zeewater, verfbeurten en wat nog meer. Geen wonder dat je haarpunten vaak het droogste en dofste deel zijn van je haar. En dat het lijkt of ze bijna schreeuwen om iets extra’s. Zoals een zijdezachte haarolie, toch? I know! Maar wist je dat de meeste haaroliën eigenlijk voornamelijk bestaan uit siliconen? Met een beetje olie toegevoegd voor de vorm… Siliconen worden ook wel vloeibaar plastic genoemd. En dat doet niks goeds voor je haar. En al helemaal niet voor het milieu.” Onderaan de tekst laat ik Linda daar meer over vertellen, maar graag vertel ik eerst over het resultaat na het gebruik van de haarolie.
Haarolie
Het fijne aan de Loveli producten vind ik de uitleg in filmpjes op de website van het merk (en op Youtube - klik op de foto om te kijken). Linda legt zo duidelijk uit en gaat er gelukkig ook niet van uit dat je wel al weet hoe het moet. Dat vind ik namelijk in de beautywereld nogal eens lastig. Want waar smeer, spray of klop je welk product? Ik bekijk dus de video over de Loveli Hair oil en weet meteen dat ik het zowel op droog haar kan gebruiken of op nat haar (na het wassen).
Linda: “Wil je een olie juist gebruiken ná het wassen? Dan wordt het ietsje lastiger om de juiste olie te vinden. Want de meeste oliën maken je haar juist weer vet. En dat is niet de bedoeling, want dan moet je het alsnog wassen. Of rondlopen met vettige strengen. Het heeft mij flink wat experimenteren gekost en in mijn eentje lukte het niet om de juiste combinatie van oliën te vinden die je haar niet vet maakten, maar wel zacht en glanzend. En eigenlijk wilde ik ook meteen bescherming voor mijn haar. Want hoewel ik niet vaak naar een stylingapparaat grijp, heeft mijn haar toch al best wat hitte te verduren gehad.”
Hoofdhuid
De Loveli Hair oil Dry & Damaged Hair heeft zij dus niet in haar eentje ontwikkeld, maar samen met Gregory. “De productontwikkelaar en haarguru op ons lab. Hij had een aantal supermooie en onbekende oliën en extracten ontdekt die samen gemixt konden worden tot een fantastische haarolie. Die niet alleen heel fijn is voor je haarpunten, maar ook voor je hoofdhuid en je haar in het algemeen - dus holistisch en niet alleen voor droge haarpunten!”, vertelt Linda trots.
Deze haarolie bevat het onbekende amla-besje. Dit is een superfood met een hoge concentratie vitamine C. Altijd goed… en verder tref je in de Hair oil het vitamine A, mineralen, polyphenols en andere voedingsstoffen. En wordt het al eeuwen in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt voor onder andere haar en hoofdhuid. Het kan je haar versterken, een droge hoofdhuid helpen en irritaties voorkomen en verminderen. Het stimuleert zelfs haargroei doordat het je haarzakjes voedt met belangrijke voedingsstoffen. Linda: “We hebben al het mooie wat we konden vinden samengevoegd. Zoals broccoli-olie voor extra glans en voeding (die je gelukkig niet ruikt). En frambozenolie, dat een natuurlijk uv-filter is. En extra antioxidanten in de vorm van vitamine E. Je hebt maar een paar druppeltjes nodig voor een mooie haardos. Of je gebruikt een heel pipetje vóór het wassen als diepteverzorging.”
Het lijkt wel of mijn haarpunten applaus geven als ik de haarolie heb gebruikt. Het glanst en geurt heerlijk. En zodra ik die fijne geur ruik terwijl ik nadenk, dan besef ik opeens weer dat ik die pluk haar niet in mijn mond moet steken maar gewoon met rust moet laten. Nadenken zonder ‘haardraaien’ gaat namelijk ook heel goed!
Over siliconen en plastic in je haar >>>
Plastic in je haar
Siliconen worden gemaakt van aardolie net als plastic. En de experts noemen siliconen daarom wel vloeibaar plastic. Of microplastics. Het lastige daarvan is dat ze zo moeilijk uit te filteren zijn uit ons afvalwater. Waar die siliconen in belanden als je ze weer uit je haar wast. Vandaar dat de app Beat the Micro Bead is ontwikkeld om mensen meer bewust te maken van wat ze aan microplastics op hun huid en in hun haar smeren. De app werkt niet alleen bij haarolie. Probeer hem vooral eens uit op je foundation, body scrub of haargel. Er gaat een wereld voor je open, echt!
Waarom zitten er siliconen in een haarolie?
Loveli Linda vertelt: “Siliconen zijn super goedkoop om te maken, omdat het eigenlijk een restproduct is uit de aardolie-industrie. Goedkoper dan een plantaardige olie. En het lijkt ook op een olie, maar het maakt je haar niet vet zoals een plantaardige olie als castorolie dat wel kan doen. Die siliconen leggen een beschermlaagje over je haar en maken het instant glad. Dat geeft je ook echt direct een fijn gevoel. Maar die glans komt dus niet van jouw gezonde haar, maar van plastic. Siliconen bevatten namelijk geen voedingsstoffen. Helemaal niks. En het beschermlaagje dat siliconen creëren, voorkomt juist dat voedingsstoffen van andere producten je haar en je hoofdhuid kunnen bereiken. En dat plastic was je ook niet makkelijk uit. Je bouwt het laagje voor laagje op, waardoor die glans om kan slaan in juist dof haar.”
Hoe herken siliconen?
Siliconen staan verstopt onder verschillende namen, zoals dimethicone, dimethiconol, trisiloxane, cyclohexasiloxane of cyclopentasiloxane. Helaas is dit rijtje niet compleet, want er zijn nog allemaal synoniemen voor deze ingrediënten. En naast siliconen zitten er ook nog andere microplastics in haarolie en andere cosmeticaproducten, zoals het anti-statisch-ingrediënt Polyquaternium-6 of de filmvormer VP/VA copolymer.
“Ik kan me voorstellen dat je dit rijtje niet gaat onthouden. Maar als je de app Beat the microbead gebruikt om de ingrediëntenlijst te scannen, geeft die je binnen een seconde een groen, oranje, of rood signaal voor de aanwezigheid van microplastics. En hoe eerder deze worden genoemd op de ingrediëntenlijst, hoe meer er in de haarolie zit.
Dat moet toch ook anders kunnen?
Ja, natuurlijk! Er zijn zoveel prachtige oliën waar je haar heel blij van wordt. En je hoofdhuid. De uitdaging is alleen om een olie te vinden die je haar niet meteen vet maakt, anders kun je hem alleen vóór het wassen gebruiken. Wat sowieso al heel fijn voor je haar is, omdat je je haar daarmee extra verzorging geeft. Én je beschermt die kwetsbare haarpunten tegen de kracht van je shampoo. Want het is niet de bedoeling dat die laatste lipiden die de beschermlaag om je haar vormen weggewassen worden door jouw shampoo. Pas vooral op met shampoos die SLS of SLES bevatten. Die zijn namelijk heel heftig voor je haar.”
Abessijnplant
Siliconen leggen een beschermlaagje op je haar, maar natuurlijk vind je die níet terug in de Loveli Hair oil. Geen microplastics in onze producten! Maar het is natuurlijk wel belangrijk om je haar te beschermen, zeker als je graag gebruik maakt van een stylingapparaat. Of een zon, zee en strandvakantie gepland hebt. Of graag zwemt. Daar is gelukkig ook een natuurlijke oplossing voor: het extract van de abessijnplant. Van dit extract is bewezen dat het je haar echt beschermt tegen hitte, uv-licht, maar ook chloor- en zeewater. Perfect dus om je haar te beschermen op vakantie, maar ook voor een avondje uit.