Okay, bij het woord bonen word ik niet gelijk enthousiast. En mijn gezinsleden al helemaal niet. Een sperzieboon kan nog net, maar als ik het over linzen of kikkererwten heb dan haken ze gelijk af. Jammer vind ik dat. Dus, toen ik een uitnodiging ontving voor een smakelijk event van BOON, het BOON FOOD FEST, zei ik ja. Ik wil graag meer leren over bonen. En vooral over hoe ik ze origineel kan bereiden.

Pats-boem

Heel eerlijk: ik kende het merk BOON eigenlijk nog niet. BOON is de eerste vegan food start-up in Nederland en vanaf de start in 2016 gedreven om de eiwittransitie te versnellen. Yep, want eiwitten hebben we nodig.

Het merk is in de Nederlandse supermarkt verkrijgbaar met op bonen gebaseerde vleesopvolgers. Je schrijft het moet hoofdletters, maar hier in de tekst vind ik dat niet mooi dus zal ik het verder Boon noemen… Wat Boon heel goed doet in mijn ogen, is de producten op een vrolijke manier brengen. Kleurrijke verpakkingen en grappige teksten waarbij ‘Pats-boem’ de opvallendste kreet is.

Kleurrijk en gezond eetpatroon

Ik ging dus naar het event waar alle verschillende Boon verpakkingen werden getoond, er werd meer verteld over de nieuwe eyecatcher in je keuken en we gingen vooral ook proeven hoe lekker je kunt koken met bonen.

Het is niet alleen de kleurrijke verpakking die opvalt, het zijn ook de kleurrijke recepten die tijdens het evenement worden gemaakt. De originele recepten zijn gemaakt door Sandra Ysbrandy. Sandra is tv-kok, voedingsdeskundige, eigenaar van het online platform Color Your Food en kookboekenschrijfster. Haar quote: “Een gezond eetpatroon is een natuurlijk eetpatroon.”

BOON originals of in saus

Tijdens het evenement van Boon introduceerden zij twee nieuwe productlijnen: BOON originals en BOON in saus. In de ‘Originals’ verpakkingen vind je zeven bonen: bruine boon, kikkererwt, kidneyboon, linzen, zwarte boon, limaboon en de lupineboon. De lijn ‘In Saus’ vormt de ideale basis voor een makkelijke maaltijd en bestaat uit kidneybonen in chilisaus, kikkererwten in curry, linzen in kruidige tomatensaus, bruine bon en in stoof en zwarte bonen in teriyakisaus.

Elk product komt in zijn eigen gezellige, gekleurde verpakking, die ook nog de meest duurzame keuze is. Een Tetra Recart verpakking stoot namelijk tot 80% minder CO2 uit dan de huidige verpakkingen in het bonenschap. Ook is elke verpakking voorzien van een makkelijk, gezond en lekker recept ter inspiratie. Kortom: dit wil je. 

Duurzaam

Wat ik fijn vind om te horen is, dat Boon bijdraagt aan een plantaardig dieet met lage milieu-impact. De nieuwe productlijnen ondersteunen de eiwittransitie vanuit de kern van BOON: de boon zelf. Deze bonen zijn eiwitrijk, vezelrijk en de bonen komen van zo dichtbij mogelijk om de footprint zo laag mogelijk te houden. “Naast voedzaam zijn bonen ook nog eens hartstikke duurzaam. De bonenplant zorgt namelijk voor minder stikstof in de lucht en meer vruchtbare aarde. Daarom is het onze missie om bonen de basis op ons bord te maken”, dus het merk.

Smaakt zalig

Okay, genoeg over alle voordelen van bonen van Boon. Hoe smaken ze? Dát ging ik met een groepje geïnteresseerden zelf ervaren. Er mocht namelijk worden gekookt. Met een kookschort om doken we de keuken in met het recept voor de ‘klunzige chef’… waar we natuurlijk om moesten lachen. Mét als groot voordeel, we konden snel aan tafel.

Wat hebben we gemaakt? Broccolirijst met zwarte bonen en sesam-omelet.

Die rijst gingen we zelf maken van broccoli, heel makkelijk door de keukenmachine. Bij het bakken kreeg het gerecht meteen een mooie kleur door het groen van de broccoli met het donker van de zwarte bonen.

Hoe het smaakt? Echt verrassend lekker! Zo lekker, dat ik dit recept de week daarna in mijn prachtige roze Le Creuset pan voor mijn gezin heb gemaakt. Het stond niet alleen prachtig kleurrijk op tafel… ze vonden het nog lekker ook!

Wil jij ook koken met bonen? Achterop de verpakking staan al lekkere suggesties. Mijn omschreven recept zelf maken? Dat mag, want ik kan het recept van Sandra IJsbrandy met jullie delen.

De bonen van BOON zijn vanaf mei 2023 verkrijgbaar bij Jumbo, PLUS, Dirk, BOON’s markt, Poiesz, Hoogvliet, SPAR en DekaMarkt.

 

Recept van Sandra IJsbrandy - Klunzige Chef - BROCCOLIRIJST MET ZWARTE BONEN EN SESAM-OMELET

2 pers. – 30 min. bereidingstijd

Boonschappenlijst

1 pakje BOON zwarte bonen

25 gr sesamzaad

2 eieren

2 el extra vierge olijfolie

1 kleine stronk broccoli (ca. 300 g)

4 cm gember

2 teentjes knoflook

3 stengels bosui

2 el mayonaise

2 tl sojasaus

1 tl sesamolie

1 tl honing

½ citroen

¼ rode peper

Benodigdheden

Blokrasp of keukenmachine

Dunschiller

Bereiding

Verhit een kleine koekenpan zonder olie of boter en rooster 25 gr sesamzaad in 3 minuten goudbruin. Laat dit afkoelen op een bord. Bewaar een beetje sesamzaad voor de finishing touch.

Klop de 2 eieren los met een snufje zout. Verhit 1 el olie in de koekenpan, schenk het losgeklopte ei erin en strooi het sesamzaad erover. Bak de omelet rondom klaar en gaar. Schuif de omelet op een bord, rol op en laat opgerold afkoelen. 

Snijd daarna de broccoli in roosjes en schil de steel. Rasp de broccoliroosjes (incl. steel) op de grove kant van de blokrasp. Zo maak je broccolirijst.

Hak 4 cm gember en 2 teentjes knoflook fijn en snijd 3 stengels bosui in ringetjes. Spoel de BOON zwarte bonen af. Verhit 1 el olie in een wok en roerbak de knoflook en gember in 1 minuut. Voeg de bosui en broccolirijst toe en roerbak in 4 minuten beetgaar. Schep de BOON zwarte bonen erdoor en verwarm 1 minuut mee.

Doe 2 el mayonaise, 2 tl sojasaus, 1 tl sesamolie en 1 tl honing in een kommetje. Breng op smaak met citroensap en roer goed door. Snijd de rode peper in dunne ringetjes.

Verdeel de broccolirijst over twee kommen. Snijd de omelet in reepjes en leg erop. Lepel de dressing erover met als finishing touch de rode peper en het restje sesamzaad. Pats-boem! Lekker zeg.

Eet smakelijk!