Gaaf voor Mama

faceboekicoon

Volg ons op Facebook!

twittericoon

Volg ons op Twitter!

instagram logo-blog-thumb

Volg ons op Instagram!

 

Wat zoek je?

Welkom bij Gaaf voor Mama

Drink en eet van je kerstboom

Ik ontving een supergave uitnodiging: Eat en drink your christmas tree. Alsof dat al niet bijzonder genoeg klonk, bleek de uitnodiging ook nog eens te komen van het Nederlandse biermerk Lowlander Botanical Beers. Lekkere bieren, gebrouwen met kruiden, specerijen en vers fruit, ofwel botanicals. Dat vind ik dus heerlijk klinken! Maar, ik ben geen bierliefhebber. En juist daarom ging ik in op de uitnodiging om te komen eten en drinken van de kerstboom. Het bleek een luxe en verrassend diner met bierparing en beertail.


Bijzonder diner op 11 december 2021
Op naar Amsterdam, naar Bar Bistro Bureau. Dat is al een beleving op zich, want het blijkt op de vijfde verdieping en dus een mooi uitzicht te hebben. Is de aankleding hier altijd al mooi, nu waren er voor dit bijzondere persdiner (op 16 november) al kerstbomen. Heel sfeervol aangekleed dus. Het diner waar wij bij aanschoven wordt overigens op zaterdag 11 december nog eens georganiseerd… dus lees vooral verder hoe bijzonder onze avond was.
We aten namelijk letterlijk van de kerstbomen. Geen naalden hoor, maar vaak prachtig bewerkt in olie of siroop. En dus in bier!

Winter I.P.A.
Lowlanders “Chief Botanical Officer” Frederik Kampman vertelt: “Als botanisch brouwer zijn natuurlijke ingrediënten als kruiden, specerijen en fruit altijd de smaakmakers van onze bieren. Enkele jaren geleden ontstond het idee om van sparrennaalden een Winter I.P.A. te maken en dat werd een groot succes. Dit jaar lanceren wij voor het derde jaar op rij de Winter I.P.A., een bier dat gebrouwen is met teruggewonnen sparrennaalden afkomstig van gebruikte kerstbomen. Het was voor ons dan ook een logische keuze om naast het drinken van de kerstboom, ook het eten van de kerstboom onder de aandacht te brengen. En wie kunnen die gedachtegang nu beter tot leven brengen dan vier van Nederlands meest creatieve chefs? Het zou toch te gek zijn als wij er samen met hen voor kunnen zorgen dat de kerstbomen die normaliter op de hoek van de straat belanden, vanaf nu alleen nog maar in het glas en op het bord eindigen?” 

 

Sparrennaalden
Met het idee van ‘Lekker smullen van je kerstboom!’ zijn vier topchefs aan de slag gegaan en zo is het menu op basis van sparrennaalden ontstaan. Een unieke collab tussen Lowlander met vier gerenommeerde topchefs. Joris Bijdendijk (RIJKS), Samuel Levie (Brandt & Levie, Food Cabinet), Rudolf Brand (CIRCL) en René van der Weijden (Hemel & Aarde) stellen met het team van Bar Bistro Bureau een menu samen met de kerstboom als hoofdingrediënt.


Bij binnenkomst krijgen we een heuse beertail. Een cocktail met bier dus. De bartender geeft een special effect door een sparrentakje boven het glas te branden voor extra smaak. En die smaak is wat mij betreft raak. Fris en bitter vanwege citroen en bier. Maar verrassend lekker!
5-gangen met kerstboom
Daarna door naar een lekkere amuse met o.a. op kerstboom gerookte makreel en sparren thee. Het voorgerecht vind ik (achteraf gezien) het lekkerst: andijvie gratin, blauwader kaas, schuim van spar, vinaigrette shiitake, kerstboom en pompoenpitten. Met daarbij geschonken de Lowlander Winter I.P.A. gebrouwen met gerecyclede sparrennaalden, in een anders-dan-anders glas. Geen typisch bierglasmodel, maar meer het model van een limoglas (in de positieve zin) met vrolijke afbeeldingen. Die gekleurde afbeeldingen blijken allemaal te verwijzen naar de illustraties op de verschillende Lowlander bierflesjes in het assortiment.


Er volgt nog een tussengerecht waarbij we Bucha Kombuch met spar drinken. Ik verklap overigens bewust niet het volledige 5-gangendiner. Er moet iets verrassend over blijven als je zelf gaat genieten van dit 'taste the waste' diner.
Ik wil wel melden dat het hoofdgerecht gemaakt wordt door Joris van Rijks restaurant en er spar olie wordt gebruikt.
Het dessert bevat kerstboom, peer, kamille en karamel. Hierbij drink je Lowlander Organic Blonde Ale.
Iedere gang is even verrassend! Zowel het gerecht als het drankje. Wij hebben enorm genoten en staan volledig achter het idee om je kerstboom te recyclen.
Dit exclusieve 5-gangenmenu wordt op zaterdag 11 december geserveerd bij Bar Bistro Bureau in Amsterdam, om zo Nederland meer bewust te maken van de talloze mogelijkheden om natuurlijke producten (zoals kerstbomen) te hergebruiken.

No waste policy
René van der Weijden (Hemel & Aarde, Utrecht) vertelt: “Het idee van Lowlander past perfect bij de ‘no waste policy’ die wij bij Hemel & Aarde voeren. Een afgedankte kerstboom is een restproduct dat normaal gesproken weggegooid wordt. Wij gaan aantonen dat je zo’n boom kunt transformeren in iets heel lekkers!” Ook Samuel Levie denkt er zo over: “Tot een paar jaar geleden wist ik helemaal niet dat sparrennaalden zo goed te gebruiken zijn in de keuken. Inmiddels maken wij al een feestdagen-kombucha met dennennaalden en ik verheug me erop om ermee te gaan koken.”

Zelf het 5 gangenmenu proeven?
Dat kan! Op zaterdag 11 december worden de gerechten van de chefs in een exclusief 5-gangenmenu geserveerd bij Bar Bistro Bureau in Amsterdam. Een couvert kost 75 euro, en dat is inclusief bierpairing en beertail vooraf. Na het unieke diner worden de tafels opzij geschoven en kun je tot middernacht dansen op de tunes van de DJ. Vol is vol, dus wees er snel bij. Reserveren kan uitsluitend via www.lowlander-beer.com.

Naast de Winter IPA, gebrouwen met gerecycle kerstbomen, bestaat Lowlanders botanisch gebrouwen assortiment uit White Ale, Indonesian Pale Ale, de klimaatpositieve Cool Earth Lager, een zomerse Tropical Ale, Organic Blonde Ale, Floral Ale en Autumn I.P.A.. Het low & no assortiment van Lowlander bestaat uit een laag-alcoholisch bier van 2,5%, Lowlander Ginger & Lime Leaf en de non-alcoholische bieren 0.00% Wit, 0.3% I.P.A., 0.3% Organic Blonde Ale, 0.3% Cool Earth Lager en 0.3% Tropical Ale.

 

Foto's: Mitchell van Voorbergen en Marije Smit