Gaaf voor Mama

faceboekicoon

Volg ons op Facebook!

twittericoon

Volg ons op Twitter!

instagram logo-blog-thumb

Volg ons op Instagram!

 

Wat zoek je?

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/c/e/e/gaafvoormama.nl/httpd.www/templates/gaafvoormama_3_1200/functions.php on line 182

Welkom bij Gaaf voor Mama

Gelezen: Poolnacht

Op de cover van het boek Poolnacht, van schrijver Ragnar Jónasson, staat ‘de internationale bestsellersensatie uit IJsland’. Dan zijn mijn verwachtingen hoog gespannen…
Het verhaal is direct duidelijk, leest uitermate fijn weg en is enorm beeldend geschreven. Het voelt of je meteen in het koude IJsland bent. Toevallig ben ik daar ook twee keer geweest, dus ik kan het landschap mij duidelijk voor de geest halen. Ben je er niet geweest, dan is dat absoluut geen punt want Ragnar omschrijft het land tot in detail.


IJslandse namen
Wat voor mij net iets lastiger leest zijn alle IJslandse namen… waar zijn we? In Siglufjörður of Hédinsfjördur. Voor mij lijkt het tijdens het lezen op elkaar. Net als de namen Gudfinna en Guomudur… de ‘d’ wordt overigens in het IJslands anders geschreven en telkens als ik het lees denk ik “hoe spreek je het uit?” Dat vind ik door het hele boek heen iets lastig.
Maar dan het verhaal, of beter gezegd de verhaallijnen. Spannend! Niet bloedstollend, maar wel dat ik continu door wil blijven lezen in Poolnacht. Het boek in 1 regel: Poolnacht speelt zich af in een geïsoleerd dorp, gelegen in noordelijk IJsland, waar niemand de waarheid wil kennen en waar geheimen een levenswijze zijn.
Moord of zelfmoord
Eén van de verhaallijnen is een reconstructie over twee jonge stellen (twee zussen met hun mannen) die in 1955 verhuizen naar de onbewoonde, geïsoleerde fjord Héðinsfjörður. Eén van de vrouwen komt onder mysterieuze omstandigheden om het leven. Het wordt afgedaan met zelfmoord. Vijftig jaar later duikt een oude foto op en daaruit wordt duidelijk dat de stellen wellicht helemaal niet de enige bewoners van de fjord waren. Zal er dan toch een moord zijn gepleegd?

Mysteries
De jonge rechercheur Ari Thór probeert te achterhalen wat er die noodlottige avond gebeurde. Maar dit is niet de enige zaak waar hij zich mee bezig moet houden, het hele dorp moet namelijk plots in quarantaine vanwege een naar virus (dit maakt het boek natuurlijk bijzonder relevant). Tegelijk raakt er in het dorp op klaarlichte dag een baby kwijt en wordt de zoon van een oud-politicus gedood. Kortom, veel plotwendingen en mysteries….
Ik vind Poolnacht een interessant boek, als spannende thriller maar ook als (historische) reisgids over het noorden van IJsland. Ik ben zeker benieuwd naar andere boeken van de schrijver, zoals Sneeuwblind en Inktzwart.