Gaaf voor Mama

faceboekicoon

Volg ons op Facebook!

twittericoon

Volg ons op Twitter!

instagram logo-blog-thumb

Volg ons op Instagram!

 

Wat zoek je?

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/c/e/e/gaafvoormama.nl/httpd.www/templates/gaafvoormama_3_1200/functions.php on line 182

Welkom bij Gaaf voor Mama

Zwanger? Hoe stoppen met roken?

Als je zwanger bent, kun je natuurlijk niet doorgaan met roken. Het is namelijk niet alleen ongezond voor jou, maar ook voor je nog niet geboren kindje. Op het moment dat je zwanger wilt worden of zwanger bent, moet je dus stoppen met rokken.


Helaas - als je een fervent roker bent - is stoppen met roken nog niet zo makkelijk. Vaak lukt het zwangere vrouwen wel even om te stoppen met roken omdat ze weten dat het maar voor 9 maanden is, maar het blijft lastig. Ook na de geboorte van je kindje kun je eigenlijk beter niet meer roken.

Als je wilt stoppen met roken zijn er wel verschillende mogelijkheden. Zo kun je gebruik maken van nicotinevervangers om stapje voor stapje de nicotinehoeveelheid te verminderen, immers aan de nicotine in een sigaret raken de meeste mensen verslaafd. Je hebt verschillende nicotinevervangers in de vorm van middelen of medicijnen. Een alternatief kan ook de elektrische sigaret zijn.


Nicotinevervangers
Als je wilt stoppen met roken kun je gebruik maken van nicotinevervangers. Nicotinevervangers kan je indelen in verschillende soorten: zo zijn er pleisters, kauwgom, tabletten, inhalator of een mondspray. Al deze middelen hebben als doel de trek naar nicotine te verminderen. Wanneer je nicotinevervangers gebruikt kan je geleidelijk de trek naar nicotine verminderen waardoor je de kans om te stoppen met roken vergroot.

Ben je zwanger en wil je na de zwangerschap weer gaan roken dan kun je in de tussentijd ook gebruik maken van een e-sigaret. Een e-sigaret is de elektronische variant van een normale sigaret. Zo kun je dus nog wel steeds een sigaret opsteken, maar krijg je geen schadelijke teer binnen. In een e-sigaret zit namelijk e-liquid met nicotinevrije of nicotinestof welke wordt verdampt.

Het grote verschil met een normale sigaret is dat je alleen deze stof niet inhaleert maar inademt. Als je zwanger bent is het aan te raden om een e-sigaret te gebruiken met nicotinevrije vloeistof, zo krijgen jij en jouw kindje helemaal geen schadelijke stoffen binnen. Je kunt nicotinevrije e-sigaretten bijvoorbeeld bestellen bij Damp-e.nl


Waarom nicotinevervangers gebruiken?
Als je echt definitief wilt gaan stoppen met roken kun je beter geen elektrische sigaret gebruiken, maar liever nicotinevervangers. Dan leer je namelijk ook de gewoonte om een sigaret op te steken af. Je kan de verschillende nicotinevervangers naast elkaar gebruiken om het effect te vergroten. Zo kan je een nicotinepleister samen met nicotinekauwgom gebruiken.

Een nicotinepleister heeft 24 uur lang nicotine af, plak je deze op je lichaam dan krijgt je lichaam een hele dag nicotine binnen. Dit zorgt ervoor dat je minder trek krijgt in het opsteken van een sigaret. Wanneer je toch trek krijgt of je mist de gewoonte om een sigaret op te stekken, dan kun je nicotinekauwgom nemen. De nicotinekauwgom geeft direct nicotine af, waardoor de trek wordt verminderd.

Wil je liever geen zichtbare pleisters, dan kun je kiezen voor mondspray of medicijnen. Let bij deze laatste nicotinevervanger goed op of het ook mag in combinatie met een zwangerschap. Met behulp van nicotinevervangers kun jij voordien of tijdens je zwangerschap stoppen met roken. En hopelijk… houd je het na die 9 maanden ook vol om te stoppen met roken!