Gaaf voor Mama

faceboekicoon

Volg ons op Facebook!

twittericoon

Volg ons op Twitter!

instagram logo-blog-thumb

Volg ons op Instagram!

 

Wat zoek je?

Welkom bij Gaaf voor Mama

Echt gras versus kunstgras

Een gazon. Het hoort er in menig tuin echt bij. Maar voor wie niet van tuinieren houdt is een gazon al snel een “lastpost”. Immers, het vraagt veel onderhoud (en dat verwacht je eigenlijk niet) en daar is niet iedereen blij mee. Toch heeft een natuurgazon een hoop voordelen ten opzichte van kunstgras. Die voordelen gelden echter vooral voor de “pur sang” natuurliefhebbers. Wij lichten de belangrijkste verschillen tussen natuur- en kunstgras graag even toe voor je:
Onderhoud
Tuinliefhebbers zijn er dol op: het gras dusdanig onderhouden dat het niet van “kunstgras” te onderscheiden is. Het is een uitdaging voor ze. Echter, voor mensen die helemaal niet houden van tuinieren, is kunstgras ideaal.
Ook met kinderen is kunstgras wellicht een verstandigere keuze dan natuurgras. Veel gebruik en veel ravotten op een natuurgazon gaat zijn tol eisen voor de uitstraling van je grasmat. Kunstgras is veel ongevoeliger voor intensief gebruik dan echt gras.
Hetzelfde geldt voor stukken gazon die weinig zonlicht zien door bijvoorbeeld een tuinset, een trampoline, een overkapping of een partytent. Deze stukken zullen eerder bruine plekken vertonen bij natuurgras.
Kosten
Vind je vooral aanlegkosten belangrijk? Dan zul je op echt gras uitkomen. Voor enkele euro’s per vierkante meter heb je namelijk een gazon uit graszaad of graszoden. Bij kunstgras zit je al vlug tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter. Reken ook de ondergrond- en legkosten. Hier vind je meer over de kosten van kunstgras.
Perfectie
Voor liefhebbers van “puur natuur” is dit eerder een doorn in het oog dan een voordeel: kunstgras ziet er jarenlang perfect uit nadat je het hebt gelegd. En dat zonder invloeden van weer, temperatuur, gebruiksintensiviteit, enzovoorts. Bruine, dorre plekken door te intensief gebruik? Kleurverschillen door de zon of de schaduw? Met kunstgras heb je er tot wel tien jaar geen last meer van.