Om maar even in clichés te vallen… wat gaat de tijd toch snel. Het lijkt wel zodat je kinderen hebt, dat je je dat nog meer beseft. Het lijkt wel als de dag van gisteren dat Mees zijn eerste hapje (geprakte banaan) kreeg. Die kop die hij trok, vergeet ik nooit meer. Of die keer dat hij ‘zelluf’ zijn beker melk wilde drinken en de helft zo naast zijn mond schonk. Hilarisch. En dan dochter Pien. Als baby ging er al bijna geen eten in en nu ze 5 jaar is, blijft eten een dingetje. Natuurlijk zitten we iedere avond ‘gezellig’ aan tafel, maar hoe vaak madam roept dat ze het ‘niet lust’. Om gek van te worden. Maar de tafelmomentjes dat zij wel eet, zijn zó gezellig. Een pannenkoek van veel stroop voorzien en dan oprollen, om vervolgens met de handen naar de mond te brengen terwijl de stroop er aan de onderkant net zo hard weer uitstroomt.
Van zulke momenten
Die tafelmomentjes bij ons thuis vinden wij gezellig, lachwekkend en natuurlijk soms bloedirritant. Dat het er bij veel gezinnen net zo aan toe gaat, blijkt vaak als ik met vriendinnen klets. Maar ook als ik het filmpje van Ouders van Nu bekijk. In het filmpje over de tafelmomentjes zie je een kindje heerlijk met de handjes door kwark of yoghurt wrijven of hoe een jongetje een beker melk over zijn hoofd giet. Zo geinig. En dan het kindje die de hond haar lepel laat aflikken om deze (bijna) zelf weer in de mond te steken. Ik lach er smakelijk om. Jij ook? Als je hier klikt, kun je meegenieten. Een feest der herkenning. Net als de uitslag van het onderzoek. Ee meeste ouders laten alle foodtrends liever aan zich voorbij gaan, denk aan quinoa, Goji-bessen, kokossnippers, wagyu en amandelmelk. Zij vinden dat het allemaal wel wat simpeler mag aan tafel. De 'good old basics' uit de schijf van vijf van het Voedingscentrum (melk, brood, kaas, groente, fruit en vlees) is voor de meeste ouders in Nederland de belangrijkste leidraad. En ik, ik sluit mij hier volledig bij aan.