Een cream likeur als ingrediënt voor feestelijke gerechten, dat ligt misschien niet heel erg voor de hand. Maar met Amarula, de zachte cream likeur gemaakt van de Zuid-Afrikaanse Marula vrucht, vallen heerlijke gerechten te bereiden. Speciaal voor de feestdagen heeft culinair expert Janny van der Heijden - het bekende jurylid van Heel Holland Bakt - een aantal verrassende recepten samengesteld met als rode draad de Afrikaanse likeur.

Het menu

Het door de culinair expert vervaardigde menu is smakelijk en verrassend:  als aperitief een glaasje Amarula on the rocks, gevolgd door een  salade met gorgonzola en Amarula-vijgen. Het hoofdgerecht is lamshaasjes met couscous en Amarulasaus, het dessert een romige Amarula panna cotta met rood fruit. Om af te sluiten staat een African koffie met pure chocolade Amarula mokkatruffels op het menu. 

 

Voorgerecht: Salade met gorgonzola en Amarula-vijgen (voor 4 personen)

Ingrediënten:

6 rijpe  vijgen

3 eetlepels Amarula

150- 200 gram gemengde salade met red chart en rucola

3 eetlepels olijfolie

1 mespunt Dijon mosterd

1 eetlepel witte balsamicoazijn

150 g zachte gorgonzola

3 eetlepels pecannoten

Recept:

Maak de vijgen schoon en snijd ze elk in vier parten. Leg ze in een schaal en bedruppel ze met Amarula. Was en droog de sla indien nodig.. Roer voor de dressing eerst de azijn en mosterd dooreen en voeg hier al roerend de olijfolie bij. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de kaas in stukjes. Meng de sla met de dressing en verdeel over 4 bordjes. Verdeel hierover de kaas en noten. Laat de parten vijg uitlekken en schik ze op de salade.

 

Dessert: Amarula panna cotta (voor 6 personen)

Ingrediënten:

4 gelatineblaadjes

500 ml slagroom

2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker

150 ml Amarula

3- 4 cantuccinikoekjes

Gemengd rood fruit (rode bessen, blauwe bessen, bramen of frambozen, eventueel granaatappel)

Eventueel plukje tuinkers

Recept:

Week de gelatineblaadjes in koud water. Verwarm de slagroom met de basterdsuiker.  Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze één voor één op in de hete room. Voeg de Amarula toe en laat afkoelen en stevig worden in kommetjes of in een schaal. Verkruimel de cantuccini. Leg op het bord een gestort bolletje, een lepel of rondje pannacotta, leg hier wat fruit bij en een bergje kruim. Garneer met tuinkers.

 

After dinner: mokkatruffels

 

Amarula-mokkatruffels

Ingrediënten:

100 ml espresso

250 gram pure chocolade (70 %)

4 eetlepels Amarula

125 gram boter

Cacaopoeder

Recept:

Verwarm de espresso au bain marie met de in stukken gehakte chocolade. Roer tot alles is opgelost en meng er de Amarula door. Laat enigszins afkoelen en meng er dan beetje bij beetje de zachte boter door. Laat stevig worden in de koelkast. Rol hiervan balletjes ter grootte van een stuiterbal en rol ze door cacaopoeder. Serveer altijd gekoeld.