Gaaf voor Mama

faceboekicoon

Volg ons op Facebook!

twittericoon

Volg ons op Twitter!

instagram logo-blog-thumb

Volg ons op Instagram!

 

Wat zoek je?

Welkom bij Gaaf voor Mama

Vitamines en zwangerschap

Ben je zwanger, zoals je zo graag wilde, of hoop je om binnenkort zwanger te worden? In welk stadium je ook zit, je weet dat de komende maanden voor veel verandering gaan zorgen. Laten we ons nu op de verandering van je lichaam richten. Dan hebben we het nog niet eens over de periode daarna… Een zwangerschap vergt veel van je lichaam, je geest en misschien ook wel je humeur. Dat betekent dat je bewuster gaat leven en dat je er zo veel mogelijk aan gaat doen om je zwangerschap zo gezond mogelijk door te komen. Dat is in het belang van zowel jou als je baby. Dat betekent uiteraard een gezond voedingspatroon met de juiste vitamines.

En juist als je zwanger bent, zijn bepaalde vitamines essentieel.

Wat zijn vitamines precies?
Wat zijn vitamines eigenlijk? Het zijn natuurlijke organische stoffen die je lichaam voor diverse belangrijke processen nodig heeft. Je lichaam is in staat om veel belangrijke stoffen zelf aan te maken, echter, voor vitamines heeft het die mogelijkheid niet. Dat houdt in dat je ze uit je dagelijkse voeding moet halen. Wetenschappers hebben inmiddels 13 verschillende vitamines geïdentificeerd. Alle vitamines zijn voor jou en je kind essentieel. Tijdens je zwangerschap is het mogelijk dat je tijdelijk tekorten oploopt, die je met een combinatie van voeding en supplementen kunt ondervangen. Er zijn twee vitamines die voor zwangere vrouwen echter erg belangrijk zijn: Vitamine D en Vitamine B11. Hier gaan we dieper op in. 

De rol van Vitamine D
Vitamine D speelt een belangrijke rol in de opbouw en het onderhoud van je botten. Het is betrokken bij de opname van calcium uit je voeding. Heb je een tekort aan vitamine D, dan heeft dit invloed op de kwaliteit en de stevigheid van je botten. Zeker nu er een kind in je groeit dat ook een eigen skelet aan moet maken, is vitamine D voor jou van het grootste belang. Je kunt door minimaal een half uur per dag in de zon te zijn en door goede voeding, rijk aan calcium en vitamine D, een goede botvorming bij je kleintje stimuleren. Toch adviseert de Gezondheidsraad zwangere vrouwen om dagelijks 10 microgram extra vitamine D in te nemen als supplement. Als je kind geboren is, is het verstandig om extra vitamine D aan de voeding toe te voegen, tot je kind vier jaar oud is.
De rol van Vitamine B11
Vitamine B11 ken je wellicht onder de naam foliumzuur. Foliumzuur is betrokken bij een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van je kindje. Je hebt vast wel eens de gevolgen van een open ruggetje of een open verhemelte gezien. Foliumzuur zit van nature al in groenten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Op het moment dat je besloten hebt zwanger te willen worden, kun je het best al starten met het slikken van extra foliumzuur. Als je onverwacht zwanger bent geworden, moet je direct starten tot 8-10 weken na de bevruchting. Langer doorslikken kan geen kwaad. Uit onderzoek is gebleken dat het slikken van B11 tijdens de zwangerschap een positief effect heeft op vroeggeboorte. Slik daarom bovengenoemde vitamines zodat jij en je baby gezond blijven tijdens de zwangerschap.