Gaaf voor Mama

faceboekicoon

Volg ons op Facebook!

twittericoon

Volg ons op Twitter!

instagram logo-blog-thumb

Volg ons op Instagram!

 

Wat zoek je?

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/c/e/e/gaafvoormama.nl/httpd.www/templates/gaafvoormama_3_1200/functions.php on line 182

Welkom bij Gaaf voor Mama

Luik is leuk!

Luik is leuk... En je kunt er meer dan lekker eten. Stap in de trein of auto, je bent zo in Luik, voor een verrassende en vooral smakelijke city trip. ik stapte op een vrijdagochtend in de trein vanaf Castricum, via Maastricht (yep, even verse koffie met een stuk vlaai gesmuld), naar Luik. Je stapt daar - als alles meezit na drie uur - uit de trein voor een verrassend fijne ervaring. Eerst bewonder ik het moderne uiterlijk van het station van Luik en dan wandel ik via winkelstraten en pleinen vol terrasjes naar het hotel om mijn koffer te dumpen. Op voor een weekend langs enkele hoogtepunten:
 
De eerste blikvanger is het futuristisch ogende station Liège-Guillemins, waar je een rondleiding kunt doen of in het stationsrestaurant meteen het streekgerecht ‘Luikse balletjes’ kunt proeven.
 

Oer-eten
Wij gaan een reis door de tijd maken, op ons bord. Dat kan in het Archéorestaurant van het Préhistomuseum, net even buiten de stad. Dit is het grootste museum over de prehistorie in Europa, met tentoonstellingen en bijzondere wandelpaden (inclusief blotevoetenpad), plus het bijzondere restaurant. Alle gerechten op de menukaart van het Archéorestaurant, komen uit oude kookboeken. Ze werden geanalyseerd door historicus en chef-kok Pierre Leclercq. In de verrassende schotels worden vergeten ingrediënten, zoals Romeinse silphium en garum, Middeleeuwse galanga en melegueta peper, gebruikt.

Belgische wijn
Na de lunch bezoeken we Domaine Septem Triones – Galler. De naam Galler komt wellicht bekent voor, van de chocolade. En dat klopt! Jean Galler heeft naam gemaakt met zijn uitzonderlijk lekkere chocolade, maar droomde altijd al van een wijngaard en eigen wijnproductie.
In 2011 bracht hij samen met zijn dochter Justine de eerste wijnoogst uit onder de naam Septem Triones. Met 1550 zonuren op de wijngaard in België produceert hij de biologische wijnen die zeker het proeven waard zijn.

Voor een zoet aperitief strijken we- hartje centrum - neer La Maison du Peket voor een kleurrijke, Luikse jenever. Van alle fruitsoorten wordt hier een peket gemaakt. 
Eten en beleven
Het diner wordt een beleving! Bij restaurant Le Thème wordt ieder jaar een nieuw thema bedacht waarna het volledige interieur wordt aangepast en er een bijpassend menu wordt geserveerd. Thema’s als Oriënt Express, sixties, farao’s en zelfs devil zijn de revue gepasseerd. In 2017/2018 staat ‘1922, glamour en smokkelarij’ op het programma. Het 4-gangen diner is verrassend (lekker!) net als enkele gasten die volledig op thema gekleed – inclusief veren en hoed – genieten van de sfeer in dit bijzondere restaurant.
Wandelen langs lekkers
De volgende dag wandelen we door de historische straatjes van de stad Luik en ontdekken vooral rondom de straat En Neuvice fijne winkels in 18- en 19e -eeuwse panden. Natuurlijk stoppen we voor een Luikse wafel met parelsuiker bij een traditionele bakker: Une Gaufrette saperlipopette. Regelmatig staat hier een lange rij voor zo’n zalige, verse lekkernij uit Luik. De snoepreis gaat verder naar La chocolateria. Precies wat de naam doet vermoeden: chocolade. Hier is zelfs 100% pure chocolade te koop én warme chocolademelk met een keus uit vijf smaken (wit, met rijst, puur, als ijs, pralines). Een andere chocolade-aanrader is Carré Noir waar je zelfs chocolade workshops kunt volgen en absoluut de ‘eenhoorn scheetjes’ moet proeven.
374 treden
Na zoveel zoets is het tijd om wat calorieën te verbranden, dus op naar de beroemde Trappen van Bueren met maar liefst 374 treden. Tenminste als je bovenaan de Citadelle wilt bereiken. Wij slaan eerder af en komen via een kruipdoor-sluipdoor paadje bij Brasserie {C}. Hier wordt Luiks bier gebrouwen onder de naam Curtius. Proef dit biertje – of de Black versie – in de gezellige brewpub of op het terras van de brouwerij.
Liever op voor koffie? Denk aan de café Liégeois. Een romige ijskoffie voor een echte kick. Bij Bistrot d’En Face serveren ze overigens ‘de beste’ want zij wonnen er in 2014 een prijs mee. Lunchtijd? Wellicht wat vreemd om in Luik aan een Italiaanse lunch te denken, maar is bij Trattoria Maccheroni met z’n klassieke interieur en open keuken, een ware must do.

Lust voor het oog
Voor ons is het tijd om de stad te verlaten en de regio nog verder te verkennen. Op naar Chocolaterie van Jean-Philippe Darcis in Verviers. Dit moderne museum opende in juli 2016 en huisvest niet alleen de chocolaterie en Académie Darcis, maar ook een interactief chocolademuseum én sfeervol restaurant. Proef zeker van de luxe taartjes!
Smullen in Wallonië is incompleet als je niet bij L'Air de Rien in Fontin bent geweest. In zo’n pittoresk dorp verwacht je geen exclusief restaurant, maar reken op een sensatie voor de smaakpapillen. Bovendien is ieder gerecht een lust voor het oog, geserveerd op leisteen of hout. Je proeft dat chef Stéphane Diffels echt aandacht aan de gerechten besteedt met een harmonie aan smaken. Het restaurant is aangesloten bij collectief Generation W, een groep chefs in Wallonië die de provincie weer op de kaart willen zetten. Terecht, want Luik de regionale producten in en rondom Luik zijn écht lekker.
 
Meer informatie:
Wallonië België Toerisme: www.walloniebelgietoerisme.nl

Provincie Luik heeft een gids ‘4 Smaakroutes in de provincie Luik’ uitgebracht: wijnroute, kaasroute, bierroute en chocoladeroute. De gids ook online te downloaden via Liegetourisme.be. Op deze website is nog veel meer informatie over de stad en provincie te vinden én een verblijf worden gereserveerd.
 
Tekst en beeld: Marije Smit / SchrijfSter.com