Gaaf voor Mama

faceboekicoon

Volg ons op Facebook!

twittericoon

Volg ons op Twitter!

instagram logo-blog-thumb

Volg ons op Instagram!

 

Wat zoek je?

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/c/e/e/gaafvoormama.nl/httpd.www/templates/gaafvoormama_3_1200/functions.php on line 182

Welkom bij Gaaf voor Mama

Je gazon lente-/zomerklaar maken? Dat doe je zo!

Is het gras altijd groener aan de overkant? Letterlijk?! Dan is het tijd om eens écht aandacht te gaan besteden aan je tuin het komende voorjaar. Want een mooi gazon heeft aandacht en tijd nodig. Hoewel we pas net in maart zitten, hebben de die hard tuinliefhebbers de lente ongetwijfeld al in hun bol. Hier wat handige tips bij het zomerklaar maken van je tuin:

1. Gazon aanleggen of bijzaaien

Veel mensen vinden een helder, strak groen gazon mooi. Begrijpelijk, maar daarvoor is het belangrijk dat je je gazon op tijd bijzaait of aanlegt. Het aanleggen van je gazon doe je bij voorkeur in het najaar, wanneer de temperatuur tussen de 15 en 20 graden schommelt overdag. Echter, wanneer je te laat bent omdat je bijvoorbeeld net bent verhuisd, kun je het beste kiezen voor graszoden/grasmatten. Deze kun je in principe het hele jaar leggen, als het maar niet (streng) vriest. Graszoden koop je vaak bij de bouwmarkt of tuinier. Je kunt tegenwoordig ook je graszoden online kopen als je wilt.

Het bijzaaien van je gazon (bijvoorbeeld kale plekken) kun je het beste doen in het voor- en in het najaar. Bij voorkeur in april of september. Het is niet verstandig om te gaan zaaien wanneer er nog kans is dat het gaat vriezen.

2. Bladeren wegblazen

Herfstbladeren op je gazon kunnen ervoor zorgen dat het gazon "stikt". Het krijgt door de laag bladeren dan onvoldoende zon en zuurstof, en veroorzaakt dorre plekken. De kans dat die plekken nog voor de lente geheel wegtrekken is klein, en daarom is het aan te raden om al vanaf de eerste zonnestralen (februari/maart) regelmatig je gazon te harken of te bladblazen.

3. Strooi kalk tegen gras

Mos in je gazon betekent dat de bodem onder je gras te zuur is. Vooral zanderige ondergronden verzuren snel. Ook een gazon wat voor een groot deel van de dag in de schaduw ligt verzuurt snel. Een eenvoudige manier om een zure ondergrond tegen te gaan, is door kalk te strooien over je gazon. TIP: koop kalk in korrelvorm, zodat het niet kan verstuiven wanneer er wind staat.

Het kalken van je gazon doe je bij voorkeur in de wintermaanden, en níet vanaf maart t/m september.

Meer over het onderhoud van je gazon per maand van het jaar? Bekijk dan hier de superhandige gazonkalender van de Boerenbond! Veel tuinierplezier alvast!